Salaris onderhandelingen tips: leuk je salaris op met deze secundaire arbeidsvoorwaarden!
Pling, eindelijk ploft dat salarisvoorstel voor je nieuwe baan in je mailbox. Gefeliciteerd!
Zeker, het is belangrijk om een goed salaris uit te onderhandelen. Toch is het salaris niet het enige wat je straks mee naar huis neemt. Want hoe zit het met:
- Periodieke salarisverhogingen
- Thuiswerken
- Salaris opleuken
- Lease auto
- Opleidingen
Lees mijn vijf tips voor je arbeidsvoorwaarden gesprek, zodat jij met meer zelfvertrouwen je salarisonderhandeling in gaat.
Tijdstip van je volgende salarisverhoging
Het lijkt misschien voorbarig, maar vraag ook naar het tijdstip van je volgende salarisverhoging (bij veel bedrijven ligt dit al vast in de cao). Want dat moment is relevant voor jouw toekomstige salaris. Maak jij over 6 of over 16 maanden kans op een salarisverhoging? Dat scheelt nogal. Vraag ook wat je daarvoor precies moet doen, dan kun je daarop (bijvoorbeeld je targets) nog invloed uitoefenen.
Als de volgende mogelijkheid bijvoorbeeld niet binnen 12 maanden is, kijk of je deze datum kunt vervroegen en hier een concrete verhoging aan kunt koppelen. Lukt dat helaas niet? Probeer dan zoiets: ‘Aangezien de volgende verhoging pas over x is, kan er nu x% aan mijn start salaris toegevoegd worden?
Vrijheid om thuis te werken
Vind jij het belangrijk om af en toe thuis te werken? Biedt jouw nieuwe baan de optie voor telewerken? Dankzij moderne technologie kun je de ene minuut video bellen met je kantoor in Den Haag en vijf minuten later per mail een werktekening afleveren in Utrecht.
Hoef jij niet elke dag in je auto te stappen? Dan scheelt dat jouw en je baas tijd, kosten en het milieu gaat er ook op vooruit. Hoe meer mensen de vrijheid om thuis te werken ervaren, hoe meer zij zich realiseren hoe productief thuiswerken is. Het gaat er daarbij niet zozeer om waar je werkt, maar hoe effectief jij je werk uitvoert.
Leuk je salaris op met secundaire arbeidsvoorwaarden
Staar je niet blind op je bruto salaris. Zorg voor wisselgeld bij je salarisonderhandeling. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn onder andere vakantietoeslag, vakantiedagen, dertiende en veertiende maand, auto van de zaak, fiets van de zaak, reiskosten, flexibele werktijden, arbeidsduurverkorting, educatief en sabbatsverlof, andere verlofmogelijkheden, provisie, bonus, aanbrengpremie, welkomstpremie, loyaliteitsuitkering, ziektekostenverzekering, andere verzekeringen en pensioenvoorzieningen.
Alhoewel deze items vaak worden vergeten in een salarisonderhandeling, kunnen ze van grote invloed zijn op je netto salaris. Je pensioenpremie wordt bijvoorbeeld voor één deel door de werknemer en één deel door de werkgever betaald. Echter… de verhoudingen verschillen nogal en hebben dus direct invloed op je netto salaris.
Leaseauto, hoe zit het met bijtelling?
Whoop whoop, bij jouw nieuwe baan zit een auto van de zaak en mag je deze ook privé gebruiken. Onwijs handig natuurlijk, maar hoe zit het met de bijtelling? Als zij bepalen welke auto je gaat rijden (en dit is natuurlijk in 90% van de gevallen zo), bepalen zij dus indirect ook hoeveel netto bijtelling te moet gaan betalen. 14%? Of misschien wel 25%? Dit maakt een behoorlijk verschil op je netto salaris… Let op, een kleine auto met 25% bijtelling kan veel duurder uitvallen dat een duurdere auto met 14%...
Zo, wij zijn klaar, eh.. vergeet je opleidingen niet
Is dat zo? Voor nu heb je wellicht een mooie ‘deal’ gesloten, maar wat voor in de toekomst… Ok, je eerstvolgende salarisverhoging is in de pocket, maar daarna is het nog maar gissen wat er gaat gebeuren en weet je van jezelf dat je ambitieus genoegt bent om verder te willen groeien.
Hier komt in mijn ogen het belangrijkste deel van de secundaire arbeidsvoorwaarden kijken; opleidingsbudget. Is er een mogelijkheid om op kosten van het bedrijf een opleiding te volgen, en is het mogelijk deze in ‘hun’ tijd te doen? Zo ja, hoeveel is dat dan en binnen welke termijn vinden zij het reëel dat je deze start… (handig weetje, sommige CAO hanteren verplichte opleidingen budgetten).
Checklist secundaire arbeidsvoorwaarden
- Zijn salarisregelingen en salarisverhogingen gekoppeld aan CAO afspraken? Welke CAO hebben jullie eigenlijk (inkopper, want je hebt natuurlijk al opgezocht welke CAO ze hanteren en uitgeplozen hoe deze omgaat met arbeidsvoorwaarden).
- Is salarisverhoging gekoppeld aan een prestatie of een beoordeling?
- Wat is het thuiswerk beleid?
- Welke thuiswerk middelen zijn beschikbaar (laptop, tablet of smartphone met abonnement)
- Welke onkostenvergoedingen zijn er (snellere internetverbinding, telefoonkosten)?
- Wat zijn de lease voorwaarden?
- Wat is het beleid voor ontwikkeling en opleiding?
Groet,
Jasper